úterý 9. listopadu 2010

Jsou pomníčky u silnic moderní smírčí kříže?

Letos na jaře jsem si začal zakreslovat do map drobné zajímavosti z okolí. Hodně z toho jsou pochopitelně kříže a křížky, kapličky nebo boží muka, zrovna na Krumlovsku je jich požehnaně. No a jak už člověk kouká po krajině, připletly se mi do mapy i některé "moderní" kříže a pomníčky - památky na lidi zabité při autonehodách.

Ty staré křížky a boží muka jsem tak nějak pokládal za hodnotnější a "opravdovější", ale změnil to nedávný dušičkový víkend. Nevím nic moc o starých smírčích křížích, snad jen že taky byly často připomínkou nehody nebo neštěstí. Hajného zabili pytláci, do sedláka uhodil blesk atd. V tomhle je smysl pomníčků u silnic možná úplně stejný.

Jenže staré křížky rezavějí u zapadlých cest, zarůstají křovím, jen málokdy u nich vidíte věneček nebo svíčku. Když ale jedete v období dušiček kolem nového křížku, většinou stojí na kraji pangejtu auto a pár lidí pomníček čistí a zdobí.

Od letošních dušiček považuju pomníčky u silnic za opravdové pokračování dlouhodobé tradice, za živou kulturu. No ne? Co je opravdovější zachování tradice, kaplička pěkně opravená za dotační peníze, nebo to, čím lidé OPRAVDU žijí? Já hlasuju pro to, co je živé, a moderní smírčí kříže považuju za významnou součást naší krajiny.